juli 12, 2021

Export Trends Frankrijk

Bij Frankrijk denkt men al snel aan het goede bourgondische leven: verse stokbroden, warme croissants, kaasjes, crêpes en wijn. Maar hoe is het gesteld met pizza?! Frankrijk is een pizzaland. En nog een heel innovatief pizzaland ook. Uit een onderzoek in 2016 is gebleken dat Frankrijk en de Verenigde Staten de meest innovatieve pizzalanden ter wereld zijn. Zo bedachten de Franse pizzaiolo’s onder andere een zoete pizza met appelmoes, stukjes appel en een crumble bovenop. Waar Amerika kampioen is op het gebied van pizzaconsumptie, is Frankrijk de runner-up. In Frankrijk zijn er dan ook een groot aantal pizzaketens en restaurants te vinden, ook binnen de retailkanalen zijn pizza’s een groot succes.

Binnen Frankrijk zijn er grote verschillen in cultuur, tradities en in eten. Dit zien wij ook terug op het gebied van pizza. Zo geeft men in het Noorden voornamelijk de voorkeur aan de American-style pizza met een dikkere bodem, waar men in het zuiden vooral de Italian-style pizza met een dunnere en krokantere bodem eet. Dit is goed te verklaren door het warme klimaat, waar lichtere maaltijden vaker worden gegeten. Ten opzichte van de rest van Europa worden de Franse pizza’s rijkelijk belegd met lokale producten en sterke kazen. Een fenomeen in Frankrijk is toch wel de ‘Pissaladiere’ een combinatie tussen quiche, flammkuchen en een pizza. De ‘Pissaladiere’ wordt vaak geconsumeerd in Marseille, Nice en Cannes.